כתבות ומאמרים
דלקת הכבד/הפטיטיס כתוצאה מזיהום בוירוס מסוג C
כ 2 אחוז מאוכלוסיית העולם המערבי נדבקה בשלב כלשהו בחייה בוירוס ההפטיטיס מסוג C שייקרא באתר HCV . כמובן ששכיחות ההדבקה עולה בקרב קבוצות סיכון, כגון עולים מחבר העמים, אנשים שקיבלו דם לפני שנת 1992 (השנה בה החלו לבדוק מנות דם לנוכחות הוירוס) או אלה המשתמשים במחטים להזרקת סמים.
מבין הנדבקים ניתן להבחין במספר קבוצות:
20 אחוז יחלימו ספונטית.
80 אחוז ישאו את הוירוס מתוכם כ 20 אחוז יפתחו מחלת כבד כרונית והיתר ייקראו נשאים כי הוירוס קיים בדם אך לא תוקף את הכבד.
מבין הנשאים חלק גדול לא יפתח מחלת כבד ורק יישא את הוירוס בדמו אך בחלק מהנשאים יעבור הוירוס מהדם לכבד ויהפוך אותם לחולים.
אין בידנו כלי כדי לדעת מי יישאר נשא ומי יהפוך חולה
מבחינת הדבקה – "לא קל" להידבק בהפטיטיס C אך במגע דם עם נוזל מנוזלי הגוף ( כגון פצע, חניכיים וריריות) קיימת בהחלט הדבקה. הוירוס כמעט לא עובר ביחסי מין קבועים ובתהליך הלידה ובשני המקרים עומדת ההדבקה על 3 אחוז.
מרבית החולים לא יסבלו כלל עד שלב מתקדם של המחלה כי לכבד רזרבות רבות ויכולת התחדשות מדהימה. אלה שיסבלו יתלוננו על חולשה, כאב בטן ימנית עליונה ובחילה.
האבחנה מתבצעת תחילה על ידי בדיקת נוגדנים בדם ( המעידים על מגע עם הוירוס בעבר אך לא מבדילים בין אלה שהבריאו והוירוס כבר לא נמצא בדם ובכבד, הנשאים והחולים). באלה עם נוגדנים חיוביים מבצעים בדיקה מולקולרית הנקראת PCR כדי לודא נוכחות אקטיבית של הוירוס, כמותו וסוגו (לוירוס ידועים 6 תת סוגים הנקראים ג'נוטייפ 1-6. בעבר היתה לכך חשיבות כי הטיפול היה שונה בכל גנוטייפ אך היות ולאחרונה הטיפול מתאים לכל הגנוטייפים חשיבות זיהוי הגנוטייפ פחתה).
בעבר, כדי להעריך את מצב הכבד , היינו מבצעים ביופסית כבד ואילו היום, נהוג לבצע בדיקת אולטראסאונד כדי להתרשם מגודל ומירקם הכבד והטחול , וקיימות מספר דרכים לא חודרניות כדי להעריך את מידת הנזק שגרם הוירוס לכבד: בדיקות דם הנקראות פיברוטסט או Fib 4 ואולטראסאונד מיוחד הנקרא פיברוסקאן או אלסטוגראם המעריך את מידת הצלקת בכבד.
עד שנת 2015 הטיפול המקובל היה מאכזב וכלל זריקות אינטרפרון מספר פעמים בשבוע למשך שנה, עם תופעות לואי קשות ובמקרה הטוב סביב 50% רפוי מהוירוס.
בשנים האחרונות נכנס טיפול מהפכני חדש, הניתן בכדורים דרך הפה, למשך 8-12 שבועות בלבד ,ללא כל תופעת לואי משמעותית, מתאים לכל הגנוטייפים ועם תוצאות מדהימות - השמדת הוירוס בכ 98%!!! מהמקרים.
הטיפול נמצא בארץ בסל הבריאות לכל הסובלים מהפטיטיס C ואלה שהוירוס לא נמצא בדמם 12 שבועות מתום הטיפול הבריאו מהמחלה.
חשוב לציין, שיש להמשיך לעקוב במרפאה אחר מטופלים שבהערכת הנזק לכבד נמצא נזק משמעותי המוגדר בדרגת צלקת/פיברוזיס כבדי המכונה F3-4 למרות חיסול הוירוס, כי עצם הששמדת הוירוס עדיין לא מבטיחה שהנזק בכבד חולף וגם , באלה שהנזק מתשפר וחולף, מדובר בתהליך איטי הנמשך מספר שנים.